[geo-discuss] press release, quotes

Barend Köbben kobben at itc.nl
Mon Aug 28 07:50:25 UTC 2006


Find below my translation of the Open Letter in Dutch:

################

Geachte Minister
Met deze open brief willen we u deelgenoot maken van onze verontrusting, en die van de meer dan 6000 Europese burgers die ons initiatief met hun handtekening gesteund hebben, over de voorgestelde INSPIRE richtlijn aangaande een gemeenschappelijke infrastructuur voor het beschikbaar stellen van ruimtelijke informatie. Met name willen we graag het standpunt van de Minister horen betreffende een aantal specifieke amendementen die bij tweede lezing door het Parlement voorgesteld zijn.

Geografische Informatie is een belangrijk onderwerp, aangezien naar schatting 80% van alle informatie die door overheden verzameld wordt een ruimtelijke component heeft, en ruimtelijke informatie is essentieel voor een groot aantal beleidsterreinen, o.a. milieu, bevolkingsstatistiek en transport. Daarnaast is door de overheid verzamelde ruimtelijke data openbaar bezit en, zoals in diverse studies aangetoond, de ongehinderde toegang tot die informatie is essentieel om het sociale en commerciële potentie van Europa ten volle te ontwikkelen.

Helaas is sinds het eerste ontwerp van INSPIRE een aantal amendementen geïntroduceerd die een belemmering betekenen van de rechten van de burgers op toegang tot, het bekijken van en zelfs het weet hebben van het bestaan van  ruimtelijke informatie, terwijl diezelfde burgers meebetaald hebben aan de verzameling van die informatie. Het initiële standpunt ('common position') van de Europese Raad over de Richtlijn laat niet alleen na de open toegang te stimuleren, maar dreigt zelfs het tegenovergestelde te bewerkstelligen. 

Dit zou een rampzalige uitkomst zijn, volledig tegenstrijdig aan het feitelijke doel van INSPIRE. De Commissie zelf heeft gesteld dat "het initiële standpunt het effect zou kunnen hebben van bemoeilijken, in plaats van vereenvoudigen, van toegankelijkheid van ruimtelijke data (...) De tekst van het initiële standpunt laat te veel ruimte aan dataleveranciers om de publieke toegang tot hun data en het delen ervan met overheden te weigeren."

De ENVI commissie van het Parlement heeft gestemd tegen veel van de amendementen die de Europese Raad op de oorspronkelijke tekst had ingediend. De Rapporteur van ENVI heeft aanbevolen om "intellectuele eigendomsrechten te schrappen van de lijst van mogelijke uitzonderingen die de toegang tot milieu data zou kunnen belemmeren (...) kostenloze toegang moet gegarandeerd zijn, niet alleen om diensten te vinden, maar ook om ze te bekijken." 

We verzoeken u daarom dringend om die amendementen te steunen die vrije toegang tot en het delen van ruimtelijke informatie bevorderen. Bij Tweede Lezing heeft het Europese Parlement Amendement 21 gesteund - om het recht van de burgers te herstellen om de geografische data, die verzameld is door overheidsinstanties, zonder kosten te kunnen bekijken. Het Parlement heeft ook Amendement 27 gesteund - om de vermelding van 'intellectuele eigendomsrechten' van overheidsinstanties die ruimtelijke data verzamelen te schrappen uit de initiële positie van de Raad. 

We vragen de Minister antwoord op de volgende vragen: 
*	Steunt de Minister Amendement 21 van het Parlement? Zo niet, kan hij dan de redenen daarvan omschrijven?
*	Steunt de Minister Amendement 27 van het Parlement? Zo niet, kan hij dan de redenen daarvan omschrijven?

We danken u voor uw aandacht en tijd en we zien, met onze achterban, uit naar uw reactie op deze materie.

Hoogachtend,

Namens de ondertekenaars van  'Publicgeodata',
Benjamin Henrion 

################

--
Barend Köbben
International Institute for Geo-information 
Sciences and Earth Observation (ITC) 
PO Box 6, 7500AA Enschede (The Netherlands)
ph: +31 (0)53 4874253; fax: +31 (0)53 4874335
 




More information about the geo-discuss mailing list