[okfn-cz] Open data & OGP: jak jsme na tom

Jakub Mráček jakub.mracek at osf.cz
Fri Feb 3 14:46:01 UTC 2012


Vážení přátelé,

pro trpělivé tu mám bůhvíkolikátý díl seriálu o tom, jak se v Česku peče realizace závazků z Open Government Partnership. Hned na úvod povím, že příběhu zůstává šance dobrého konce.

-          Z prioritizačního dotazníku, který jsme zpracovávali, vyšla jako priority tato tři témata: zákon o úřednících, otevřená data a přístup k informacím. Podotkněme, že žádný jiný podklad než tento dotazník nemají.

-          Karolína Peake rozhodla, že do Akčního plánu (přestože jsme ji před tím varovali) dá témata všechna. Protože ale první a třetí je v gesci MVČR, dotazují se aktuálně tam, jestli do toho půjdou. Pokud ne, zůstanou jen open data, k jejichž realizaci ale musíme úřad řádně povzbudit, pokud ano, bude z toho guláš.

-          Poté, co tedy bude jasné, které z těch tří témat zůstanou, bude 10 dní na meziresortní připomínkové řízení. Nejpozději na konci března to půjde do vlády.

-          Protože data, zdá se, zůstanou (jen zatím nevíme, v jaké podobě), navrhnu v nejbližších 14 dnech schůzku s cílem domluvit další postup. Zatím to nemá smysl, v procesu je zatím příliš mnoho neznámých.

Tolik čerstvá fakta z Úřadu vlády. Pokud chcete zahnat jisté rozpaky z toho, jak hrozné to tady je, doporučuji někde stáhnout Yes Minister, díl Open Government. Jak říká sir Humphrey: "Otevřená vláda je rozporný termín. Buď jste otevření, anebo jste vláda."

Pěkná víkend!

 

Jakub Mráček
Transparency and Public Accountability Program Coordinator

OPEN SOCIETY FUND PRAGUE | Jeseniova 47, 130 00 Praha 3
p: +420 222 540 979 | m: +420 777 323 557
e: jakub.mracek at osf.cz <mailto:jakub.mracek at osf.cz>  | w: www.osf.cz <http://www.osf.cz/> 
fb: www.facebook.com/nadace.osf <http://www.facebook.com/nadace.osf>  | t: @nadaceOSF <http://twitter.com/#!/nadaceOSF> 

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/okfn-cz/attachments/20120203/f6ed3a63/attachment.html>


More information about the okfn-cz mailing list