vreau sa votez si caut voluntar (programator) :)

Ovidiu Voicu ovidiu.voicu la fundatia.ro
Joi Iun 26 10:51:55 UTC 2014


Din câte înțeleg până aici, aplicația ar trebui să producă o listă generată prin înscrieri voluntare. Dar:

1. Ce date de identificare ar trebui cerute încât să nu se permită înregistrări aiurea (că doar or fi mulți indieni amatori!) ?



Aici avem de ales între o înregistrare strictă, cu riscul reducerii participării, și una flexibilă, cu riscul unui flux de „glumeți”. Am ales varianta a doua. Numele și adresa de email ar trebui să fie suficiente. Sau, alternativ, înregistrare prin Facebook, care e foarte popular în România și unde este folosit de obicei numele real.


2. Dacă regula este ca cetățenii respectivi să aibă declarat domiciliul în acele localități, cei din MAE chiar nu au acces la aceste date în format electronic încât să-și facă singuri harta sau lista? În ce măsură aceasta ar putea fi publică, cel puțin ca număr de persoane?



Sunt două chestiuni de discutat.

 

În primul rând, regula domiciliului se aplică doar la alegerile parlamentare, unde vorbim de circuscripții județene și colegii uninominale și există o circumscripție specială pentru diaspora. La alegerile prezidențiale sau cele europene, unde avem o singură circumscripție națională, poți vota în orice secție de vot, indiferent unde ai domiciliul. Probleme apar dacă nu există secții de vot pe lângă domiciliul tău și trebuie să te deplasezi o distanță considerabilă până la cea mai apropiată.

 

Apoi, MAE are obligația legală de a actualiza Registrul Electoral (administrat de Autoritatea Electorală) cu informații despre cetățenii aflați în străinătate. Încă nu există o procedură în acest sens. Mai mult, MAE are dificultăți serioase (determinate, cred, de un amestec nefast de incompetență și dezinteres) în a număra cetățenii din străinătate. La ultimele alegeri a anunțat că sunt cam 550.000 de români cu drept de vot în străinătate. Spre comparație, INS vorbește de aproape dublu la recensământ. Institutele de statistică din Italia, respectiv Spania, au identificat împreună 1.5 milioane de români cu domiciliul legal în cele două țări, tot la recensământul din 2011. Dacă îi adăugăm și pe cei nedeclarați și adăugăm și celelalte țări, vedem cât de departe de realitate este MAE. 

 


3. Oare pe când preocupări serioase și la noi pentru rezolvarea acestei probleme, la nivelul tehnologiei de azi, ca de exemplu la estonieni <http://www.vvk.ee/voting-methods-in-estonia/engindex/> ?!  

 

Noi ne mișcăm mai încet. Deocamdată avem, după o lungă așteptare, Registrul Electoral (www.registrulelectoral.ro <http://www.registrulelectoral.ro> ). Încă nu a fost rezolvată problema celor din străinătate, cum ziceam mai sus.



Ovidiu

-------------- partea următoare --------------
Un atașament HTML a fost eliminat   
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20140626/00600e1f/attachment-0002.html>


Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise