[okfn-cz] Jednotné odkazy/URL na obce?

Plovarna michal at plovarna.cz
Thu Dec 29 12:52:40 UTC 2011


Ahojte.

Myslim ze co aplikace, to specificka potreba. Napr. pro nove chystane MapyHazardu budeme s nejvetsi pravdepodobnosti pouzivat URL strukturu ve tvaru /KRAJ/OKRES/OBEC/. Pro nas to ma smysl, protoze chceme zobrazovat nejen informace o obcich, ale take o okresech (http://nove.mapyhazardu.cz/zlinsky/okres-vsetin/) a krajich (http://nove.mapyhazardu.cz/zlinsky/). Uzemni deleni bude hlavni struktura aplikace, nad ni budeme zobrazovat ruzne kampane, napr. automaty povolene MF, vyhlasky obci, apod.
Ostatni aplikace (jako treba Rozpocet Verejne) ale takhle jemne deleni nemusi potrebovat, tam asi bude ucelnejsi mit URL co nejkratsi a navic pouze pro obce.

Pokud tedy nejak sjednocovat, tak mozna spis pres presmerovavani -- kazda z nasich aplikaci by mela specialni URL (www.mapyhazardu.cz/kod-obce/123/, nebo www.rozpocetverejne.cz/kod-obce/123/). Pokud bychom se chteli navzajem linkovat, delali bychom to pres tato URL a nase aplikace by si s tim uz poradily po svem (www.mapyhazardu.cz/kod-obce/123/ by se presmerovaly napr. na http://nove.mapyhazardu.cz/zlinsky/okres-vsetin/valasske-mezirici/, www.rozpocetverejne.cz/kod-obce/123/ presmeruje na http://rozpocetverejne.vps.websupport.sk/seznam-obci/5126, apod).

Problemem tedy zustava pouze jednotne oznacovani obci. Nevite jestlu existuji v nejakem statnim rejstriku unikatni cisla obci, nebo neco podobneho? V datech od Petra Pridala (http://www.google.com/fusiontables/DataSource?dsrcid=2121188) je spousta sloupcu, ktere se by se daly vyuzit ("kodob" == Kod obce?, "icob" == IC Obce?), ale presny vyznam sloupecku neznam.

Pekny den

Michal Valousek


29. 12. 2011 v 8:22, Roman Řípa:

> Zdravím 
> 
> Rád bych se zkušených open datistů zeptal, zda doporučují nějakou ve světě zavedenou konvenci odkazů/URL na obce.
> 	• Wikipedia má  http://cs.wikipedia.org/wiki/Lhota_(okres_P%C5%99erov) .
> 	• NapišteJim ,má  http://napistejim.cz/?address=lhota ,co že špatně, až http://napistejim.cz/?address=lhota+p%C5%99erov je dobře.
> 	• DeníkPolitika má http://www.denikpolitika.cz/obec/lhota-(prerov) .
> 	• My zatím v pilotu máme http://rozpocetverejne.vps.websupport.sk/seznam-obci/2317 .
> Měli bychom to mít všichni, kdo řeší jednotlivé obce, stejné, aby se nám dobře dělali křížové odkazy mezi sebou - například my chceme odkazovat rovnou na NapišteJim.
> 
> Děkuji za dobré doporučení.
> -- 
> Roman Řípa
> Project Leader
> Rozpočet Veřejně o.s.
> +420 605202397
> roman.ripa at rozpocetverejne.cz
> www.linkedin.com/in/romanripa
> @rozpocetverejne
> www.rozpocetverejne.cz
> 
> _______________________________________________
> okfn-cz mailing list
> okfn-cz at lists.okfn.org
> http://lists.okfn.org/mailman/listinfo/okfn-cz





More information about the okfn-cz mailing list