[okfn-cz] e-Sbírka a e-Legislativa & open data

Pavel Gardavský pavelg at aion.cz
Tue Aug 13 09:13:59 UTC 2013


Dobrý den,

Ctrl+C/Ctrl+V:


Datová báze bude složena z 5 součástí: Všech předpisů Sbírky zákonů od roku 1945, dále pak všech předpisů Sbírky mezinárodníách smluv od roku 2000, všech předpisů Úředního listu vydávaného v letech 1945-1962, dále pak relevantních předpisů předchůdců Sbírek zákonů zpřed roku 1945. Relevantní znamená, že mají dopad na předpisy po roce 1945, bude se jednat nejen o předpisy citované, ale také mnohé další. A posledním zdrojem datové báze e-Sbírky budou vybrané předpisy evropské unie získávané ze systému EurLEX, bude se jednat zejména o všechny platné základní smlouvy Evropské unie ze sektoru  EurLEXu a pak o všechny směrnice a nařízení ze sektoru 3 s dopadem na český kontext.



Všechny české právní předpisy budou znova autorizovaně odborně konsolidovány a vzájemně proodkazovány. Na správnost bude kladen velký důraz u bude vícenásobně a vícestupňově ověřována.



…



E-Sbírka a e-Legislativa jsou svébytné, avšak velmi propojené informační systémy. e-Sbírka je akronymem pro elektronickou Sbírku právních předpisů a e-Legislativa pak akronymem pro elektronickou legislativu, tedy podporu podporu činností legislativního procesu ve všech jeho fázích.



…



Cílem, přínosem a úkolem e-Sbírky je poskytování závazných elektronických znění právních předpisů všem adresátům práva.



Důraz bych zde položil na slovíčko závazné. Předpokládáme, že závazné budou v elektronické podobě jak vyhlašované právní předpisy tak i jejich konsolidovaná znění, která pak postupem času budou moci být používána jako referenční a citační zdroj je všeh právních úkonech.


K eKlep:

e-Legislativa bude s eKlepem bude propojena, bude mu poskytovat návrhy předpisů (nových i novelizovaných) k připomínkování a nazpět načítat výsledky, co se s návrhy stalo,  stejně tak s psp a stejně tak se senátem, výsledkem by měla být přehledná informace o stavech návrhů předpisů v legislativním procesu (zformulujme jak by ta informace měla vypadat a jak s ní ven), detaily budou k dispozici „na kliknutí“ takové, jaké zpřístupní systémy eklep/psp/senat; is e-legislativa si ale nijak moc poroučet nemůže a musí být ráda za to, že vůbec něco dostane

pokud se bude jednat o novelizaci současných právních norem, tak by nějaké „citizen summary“ toho, že se s předpisem něco děje, mělo být viditelné u zobrazení předpisu v e-sbírce, viz výše zmíněná úzká propojení

čili jasná odpověď na Vaši otázku: nezavlékejme do toho paralelní diskusi na téma eKlepu

S uctou a pozdravem

Pavel Gardavsky - AION
(zakonyprolidi.cz 2.0!<http://www.zakonyprolidi.cz/> + atom2.cz<http://www.atom2.cz/>)

From: Jiri Skuhrovec [mailto:jiri.skuhrovec at zindex.cz]
Sent: Tuesday, August 13, 2013 10:34 AM
To: Pavel Gardavský
Cc: okfn-cz at lists.okfn.org
Subject: Re: [okfn-cz] e-Sbírka a e-Legislativa & open data

Dobrý den,
předně díky za nadhození tématu, my coby výběr (snad i) odborné veřejnosti to jistě ceníme.

nejprve bych se rád ujistil ohledně hranic hřiště. eSbírka má mapovat pouze platnou legislativu (případně takovou která platila historicky), ano? Jde mi o to, zda sem zavléct možná trochu paralelní diskusi na téma eKlepu, toho jak zákon vznikal, kdo co navrhl apod.
s pozdravem

Jiří Skuhrovec
+420 602 693 748
jiri.skuhrovec at zindex.cz<mailto:jiri.skuhrovec at zindex.cz>
Centrum aplikované ekonomie, o.s.

2013/8/13 Pavel Gardavský <pavelg at aion.cz<mailto:pavelg at aion.cz>>
Dobrý den všem.

Zdá se, že nastal čas, aby byla zformulována „open data přání“ na projekty e-Sbírka a e-Legislativa. Čím konkrétněji, tím lépe.

Ač prozatím nepříliš aktivní účastník dění na tomto fóru, dovoluji si zde otevřít diskusi na toto téma.

Jako člen týmu architekta tohoto projektu vidím v zásadě 2 možné způsoby „kudy na to“:

1. „free diskuse“ na tomto fóru, kterou bych se pokusil koordinovat tak, aby výsledkem byla formulace proveditelných přání, která bych se pokusil prosadit tak, aby „se stala“
(přitom kladu důraz na slůvko „pokusil“)

2. sestavení „esel opendata workgroup“, setkání s vedoucím projektu panem Mgr. Alešem Golou a společné nalezení nejlepšího možného „next step“.

Abych začátek přemýšlení trochu zjednodušil, tak zkusím položit první konkrétní otázku: co by „státní a garantovaná e-Sbírka“ měla poskytovat navíc/namíň/jinak oproti www.zakonyprolidi.cz<http://www.zakonyprolidi.cz>?

Těším se na Vaše reflexe ☺.

S uctou a pozdravem

Pavel Gardavsky - AION
(zakonyprolidi.cz 2.0!<http://www.zakonyprolidi.cz/> + atom2.cz<http://www.atom2.cz/>)


_______________________________________________
okfn-cz mailing list
okfn-cz at lists.okfn.org<mailto:okfn-cz at lists.okfn.org>
http://lists.okfn.org/mailman/listinfo/okfn-cz
Unsubscribe: http://lists.okfn.org/mailman/options/okfn-cz

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/okfn-cz/attachments/20130813/dd156fa8/attachment-0001.html>


More information about the okfn-cz mailing list