Raport participare a României la Summit-ul Global OGP

Luca Ciubotaru luca.ciubotaru la gov.ro
Mie Ian 4 08:19:58 UTC 2017


Stimați colegi, 

 

Bună ziua și La mulți ani! 

 

La finalul lunii trecute a fost semnat de către Premier  raportul privind participarea delegației României la Summit-ul Global OGP din luna decembrie 2016 din perioada perioada 7-9 decembrie 2016 și, în același spirit al transparenței în care am lucrat în 2016, vă transmitem alăturat documentul în cauză. Am transmis acest raport și celorlalte instituții publice  din Comitetul Național de Coordonare OGP (Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și Ministerul de Externe). 

 

Din delegația guvernamentală condusă de către doamna Ministru Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), responsabil al politicilor de transparență și guvernare deschisă din Guvernul Cioloș, au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Justiției și ai Canceleriei Prim-Ministrului. Ne bucurăm că și reprezentați ai organizațiilor neguvernamentale din România au fost prezenți la acest Summit (Inițiativa România, Asociația Aport Râșnov, Centrul pentru Inovare Publică), în acest fel bunele practici prezentate la Summit având premisele unei diseminări mai ample. Aflat la cea de a 4-a ediție, Summit-ul Global pentru o Guvernare Deschisă a reunit peste 3000 de participanți, atât reprezentanți ai guvernelor celor 70 de țări membre ale Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă cât și reprezentanți ai societății civile.  

 

Printre propunerile raportului pentru valorificarea rezultatelor obținute în materie de guvernare deschisă se numără:

 

-          Menținerea portofoliilor înființate în anul 2015 privind transparența, accesul la informații, participarea publică și viața asociativă, ca și componente esențiale ale unei guvernări deschise, cu o conducere la un nivel cât mai înalt, pentru a asigura continuitatea acestor inițiative;

-          Continuarea coordonării instituționale pentru o cât mai bună asigurare a complementarității rolurilor instituțiilor la nivel național.

-          Poziționarea României ca un exemplu pentru țările din regiune în materia inițiativelor început în acest an în domeniul transparenței și asigurarea unui schimb de bune practici continuu, atât cu țările din regiune, cât și cu statele din alte regiuni ale Europei sau ale altor continente.

-          Asigurarea participării reprezentanților MCPDC și CPM la întâlniri/evenimente din cadrul OGP pe temele transparenței, accesului la informații, participării la luarea deciziilor sau folosirii instrumentelor digitale pentru asigurarea unei guvernări deschise, în scopul consolidării democrației participative şi importanţa unei bune cooperări a României cu partenerii săi externi.

-          Continuarea dialogului/schimbului de opinii și experiență cu țările care și-au manifestat această disponibilitate, între care: Marea Britanie, Norvegia, Irlanda sau Regatul Țărilor de jos pentru consolidarea expertizei în țara noastră în următorii ani.

-          Valorificarea concluziilor participării la reuniunea Grupului de lucru anticorupție al OECD cu ocazia întâlnirilor bilaterale și multilaterale ale reprezentanților MJ cu SM ale OECD.

Vă mulțumim pentru eforturile de a aduce un plus de expertiză și valoare inițiativelor din domeniul transparenței, participării publice sau responsabilizării, principii ale guvernării deschise și vă dorim un an 2017 numai cu experiențe pozitive!

 

Cu prietenie,

 



Luca Ciubotaru - Consilier al Ministrului

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

Piața Victoriei nr. 1, Sector 1, București, România

Tel: 021 318 11 86; Mobil:+40 741 975 076;

Website: www.dialogcivic.gov.ro <http://www.dialogcivic.gov.ro/>   

 

 

 

-------------- partea următoare --------------
Un atașament HTML a fost eliminat   
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20170104/b21be1d0/attachment-0001.html>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 3534 bytes
Desc: indisponibil(ă)
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20170104/b21be1d0/attachment-0001.png>
-------------- partea următoare --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Raport participare a Romaniei la Summit-ul Global OGP _dec_2016.pdf
Type: application/pdf
Size: 939890 bytes
Desc: indisponibil(ă)
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20170104/b21be1d0/attachment-0001.pdf>


Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise