[iRail] Commuters' strike

Pieter Colpaert pieter.colpaert at gmail.com
Sat Oct 30 00:06:45 UTC 2010


Hi List,

on the 15th of November some people got the idea of having a commuters
strike. The details of this are on facebook
(http://www.facebook.com/event.php?eid=157172534318954) and enclosed in
this mail.

My questions to our community:
 * Do we need to do something as the iRail community?
 * Do you have any ideas? We sure have to stay up: we can't let the user
experience suffer, but we can put a link on the results page.
 * Can anyone bring me in touch (phone number, instant messaging,
email, ...) with the starter(s)?

Any feedback welcome,

Pieter
-------------- next part --------------
Het was Walter Pauli, in zijn opiniestuk in De Morgen (18/10/2010, p. 2) die de pendelaar, de treinreigers, vergeleek met de slinger van de geschiedenis: '...zoals de slinger van de geschiedenis, van het ene uiterste naar het andere, van bijzonder boos naar tevreden, maar 90 procent van de tijd ergens tussenin".

Op maandag 18 oktober diende de reiziger alweer een nieuwe stakingsactie te trotseren, ditmaal vanwege een conflict in het goederenvervoer. Men mag als treinreiziger dan wel al een jarenlange treining achter de kiezen hebben van vertragingen, technische problemen, mankementen, koperdiefstallen en alle andere onvoorzienbare omstandigheden, toch loopt ooit wel eens de emmer van mij als reiziger over.

Op 15 november 2010, willen we dan ook een duidelijk signaal uitsturen naar de NMBS en de overheid in zijn geheel: we zijn het beu! Vandaar ook dat wij voor één dag het 'werk' neerleggen en op zoek gaan naar alternatieven, dit om ook ONS belang, als reiziger, te onderstrepen. Voor één dag zal men binnen de NMBS eens niet kunnen rekenen op de al zo getergde reiziger. Elke organisatie heeft namelijk de klanten die het verdient..

Dit initiatief wil echter het stakingsrecht van werknemers niet in vraag stellen, maar tracht wel de uitholling van het begrip aan de kaak te stellen. Een uitholling waarbij men steevast het verhaal van de reiziger, de klant, uit het oog verliest!

Wij zijn niet tevreden en ook wij dienen op te komen voor onze belangen. Ook wij hebben dus het recht om te staken, om op die manier een signaal uit te zenden. Want: wij zijn NIET tevreden en dat willen we even bundelen in een aantal argumenten, die onze ontevredenheid moeten illustreren:

- Er is naar ons gevoel een verdere stijging van vertragingen, dit zowel qua aantal als qua duur.

- Communicatie van die vertragingen, blijft een heikel punt.

- Ook de veiligheidsstrategie binnen de NMBS is onvoldoende. Zo kan men bijvoorbeeld in het station van Lokeren wel peilen naar het onveiligheidsgevoel in en rondom het station (het was vooraf al een uitgemaakte zaak dat we ons niet veilig konden voelen op dat vlak, wegens het gebrek aan de optie: je toch veilig voelen), maar weigert men nog steeds in de systematisch installeren van het automatisch remsysteem. Nochtans iets waar ik als reiziger - rekening houdende met de treinongelukken van het laatste jaar- wel degelijk van wakker lig!

- Stakingsacties beperken zich niet uitsluitend tot één dag, ook op dinsdag 19 oktober 2010 waren er allerhande acties merkbaar. Ook hier wordt onvoldoende rekening gehouden met de reiziger.

- Inefficient gebruik van het rijdend materieel. Tijdens piekmomenten binnen de lijn Antwerpen- Gent bv zijn er onvoldoende plaatsen, waardoor menig reiziger dient recht te staan. Dit terwijl op de zogenaamde dode momenten, er veel grotere treinen worden ingezet. Dit is niet logisch.

- Ondanks het gebrek aan de nodige kwaliteit, slaagt men er binnen de NMBS er steeds in om zijn prijzen te doen stijgen.Met de trein reizen is al langer dan vandaag niet meer voordelig. 

We roepen dan ook op om op maandag 15 november 2010, de trein voor één keer te laten voor wat het is en gebruik te maken van alternatieven. Ook wij, reizigers, voelen onrecht. Ook wij hebben het recht om onze mening te doen gelden. 'Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen'!


More information about the iRail mailing list