[OKFN-NL] OKFN-NL Digest, Vol 14, Issue 1

Anneke Zuiderwijk-van Eijk - TBM A.M.G.Zuiderwijk-vanEijk at tudelft.nl
Thu Apr 4 08:54:14 UTC 2013


Beste Joris,

Bedankt voor het starten van deze discussie. Ik denk dat je een aantal hele goede punten hebt geraakt. Ik ben het eens met je doelstellingen en wil daar het volgende aan toevoegen. Wat betreft het eerste punt denk ik dat we niet alleen moeten kijken naar hoe regionale initiatieven bij elkaar aansluiten, maar ook hoe aangesloten kan worden bij internationale initiatieven. Op internationaal gebied lopen er vele projecten over open data en worden er allerlei infrastructuren ontwikkeld (bijv. op Europees niveau, voor verschillende landen, door bedrijven, etc.). Wat betreft de technische infrastructuur van data.overheid.nl denk ik dat er veel meer aandacht moet zijn voor metadata en dat er meer gekeken moet worden naar de behoeften van open data gebruikers. EuroCRIS heeft bijvoorbeeld de standaard CERIF ontwikkeld die het mogelijk moet maken om niet alleen 'discovery' metadata te beschrijven, maar ook veel meer contextuele metadata en gedetailleerde metadata  kan beschrijven, zodat het gemakkelijker wordt om data te interpreteren / gebruiken.

Naar mijn mening zou open data onder andere gebruikt moeten worden om beleid te verbeteren en om van te leren. Als open data worden gepubliceerd op zo'n manier dat ze kunnen worden gevonden en hergebruikt, kunnen data door 'de crowd' worden hergebruikt op een innovatieve manier. Een manier waarop ze niet eerder zijn hergebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld aan elkaar gekoppeld worden en tot nieuwe inzichten leiden.  Op dit moment worden deze inzichten bijna niet gedeeld en bediscussieerd met de organisaties die de data hebben gepubliceerd. Als dit wel wordt gedaan dan kunnen data-aanbieders hiervan leren. Zij kunnen de kennis van externen (bijv. onderzoekers, journalisten, ontwikkelaars en burgers) gebruiken om er zelf van te leren. Naar mijn mening ontbreekt dit mechanisme op dit moment.

Met vriendelijke groet,
Anneke Zuiderwijk 
---------------------------------------------------------
A.M.G. (Anneke) Zuiderwijk - van Eijk
Researcher

TU Delft
Faculty of Technology, Policy and Management
Building 31
Jaffalaan 5
2628 BX  Delft
The Netherlands

T +31 (0)15 27 86471
E a.m.g.zuiderwijk-vaneijk at tudelft.nl

-----Original Message-----
From: okfn-nl-bounces at lists.okfn.org [mailto:okfn-nl-bounces at lists.okfn.org] On Behalf Of okfn-nl-request at lists.okfn.org
Sent: woensdag 3 april 2013 13:00
To: okfn-nl at lists.okfn.org
Subject: OKFN-NL Digest, Vol 14, Issue 1

Send OKFN-NL mailing list submissions to
	okfn-nl at lists.okfn.org

To subscribe or unsubscribe via the World Wide Web, visit
	http://lists.okfn.org/mailman/listinfo/okfn-nl
or, via email, send a message with subject or body 'help' to
	okfn-nl-request at lists.okfn.org

You can reach the person managing the list at
	okfn-nl-owner at lists.okfn.org

When replying, please edit your Subject line so it is more specific than "Re: Contents of OKFN-NL digest..."


Today's Topics:

   1. Doelstellingen voor de Nederlandse Open Data gemeenschap
      (Joris Pekel)


----------------------------------------------------------------------

Message: 1
Date: Tue, 2 Apr 2013 21:54:59 +0200
From: Joris Pekel <joris.pekel at okfn.org>
Subject: [OKFN-NL] Doelstellingen voor de Nederlandse Open Data
	gemeenschap
To: okfn-nl at lists.okfn.org
Message-ID:
	<CAN+NvfCrkn74k3U-y5ddn3fjzo=D2=GLo=80aOChTVrtbbDSEg at mail.gmail.com>
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"

Hoi allen,

Naar aanleiding van mijn blog 'Let's build a Dutch open data community together, heb ik besloten wat doelstellingen te formuleren voor de Nederlandse Open Data Gemeenschap. Het idee is om de meest drukkende issues van dit moment te formuleren, deze bij te schaven en gezamenlijk te publiceren, om ook gezamenlijk aan te werken. Jullie hulp is daarom erg welkom! Een eventuele volgende stap zou gezamenlijk opstellen van een pamflet zijn zoals verschillende Duitse initiatieven recentelijk gedaan hebben. http://not-your-govdata.de/

Dit lijstje in geenszins volledig correct. Daarom lijkt het me goed om als start van meer samenwerking samen aan deze doelstellingen te schaven. Tot nu toe:

Doelstellingen voor de Nederlandse Open Data gemeenschap

1. Verbinden van regionale initiatieven en leren van elkaar. Nu is er vaak weinig interactie en wordt niet met elkaar afgestemd hoe de data beschikbaar wordt gemaakt, en waar. Mede hierdoor is data.overheid.nl een onoverzichtelijk oerwoud geworden.

2. Het verbeteren van de technische infrastructuur van data.overheid.nl.
Het draait op een verouderde versie van CKAN en de zoekfunctie werkt niet goed. Als ik twee woorden invoer worden beiden afzonderlijk meegenomen waardoor ik bijvoorbeeld ook 'Amsterdam urinoirs' krijg als ik op Amsterdam en budget zoek. Filters werken in zijn geheel niet.

3. Het bevorderen van meer relevante data als open. Er is veel waardeloze en verouderde data te vinden op de dataportal. Actuele een stuk minder. Het publiceren van open data moet meer dan een vinkje zijn wat afgestreept kan worden.

3. Transactiedata van de overheid als open data. Op dit moment is het budget beschikbaar gemaakt, maar dit is lang niet zo gedetailleerd.
http://opendata.rijksbegroting.nl/ De UK loopt hier mee voorop door alle uitgaven boven de 25.000 pond beschikbaar te maken als Open Data, zie Open
Spending: http://openspending.org/ukgov-25k-spending

4. Versoepeling auteursrecht. Op dit moment is Pictoright begonnen met zijn zoveelste rechtszaak tegen een culturele instelling (Leids Archief) die zijn veelal niet langer commercieel interessante data beschikbaar maakt. De overheid moet inzien dat het verouderde auteursrecht niet langer werkt en het inkapselen van gedeelde cultuur onder het mom van auteursrecht zoveel mogelijk tegen gaan.

5 Het bevorderen van Open Access publiceren binnen de universiteiten. Waar binnen bepaalde disciplines open access langzaam aan gebruikelijker wordt, is in veel disciplines dit totaal niet aan de orde. Bewustwording dat er alternatieven zijn voor gesloten journals is stap 1.

6. Open OV data. Hoewel 9292ov het laat voorkomen dat hun data open is, is dit allerminst het geval. Ze hebben het de naam al gegeven, laten wij ze dan helpen het ook goed te doen.
Nogmaals, het is een eerste poging en lang niet volledig, ik hoop daarom op jullie reacties!

Groeten,

Joris

--
Joris Pekel
Community Coordinator
Open Knowledge Foundation
http://okfn.org/
http://twitter.com/jpekel
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/okfn-nl/attachments/20130402/ffe5b3f2/attachment-0001.htm>

------------------------------

_______________________________________________
OKFN-NL mailing list
OKFN-NL at lists.okfn.org
http://lists.okfn.org/mailman/listinfo/okfn-nl
Unsubscribe: http://lists.okfn.org/mailman/optionss/okfn-nl


End of OKFN-NL Digest, Vol 14, Issue 1
**************************************
More information about the okfn-nl mailing list