de la seap la sicap: tot fara date deschise

Ovidiu Voicu ovidiu.voicu la fundatia.ro
Mar Apr 1 12:42:29 UTC 2014


Salut,

 

A apărut azi caietul de sarcini pentru SICAP, cel ce va înlocui SEAP. Nu-i rău în sine, că SEAP e învechit și merge tare prost. Dar observ că în caietul de sarcini subiectul date deschise este cu desăvârșire ignorat. Nu se cere modul de export către data.gov.ro, iar DSOD nu este menționat printre clienții sistemului. Probabil că cei de la AADR n-au citit nici programul de guvernare, ce să mai vorbim de draftul planului de acțiune OGP, unde obiectivul cel nou și ambițios este despre open contracting.

 

M-am plâns mai pe larg aici: http://www.fundatia.ro/?q=blog/achizi%C8%9Bii-publice-%C8%99i-date-deschise-de-la-teorie-la-practic%C4%83

 

Nu pot decât să reiau una din recomandările pe care le-am făcut deja la prima lectură a noului plan de acțiune:

 

Este absolut necesară analiza tuturor programelor de informatizare/digitalizare aflate în derulare sau în pregătire și introducerea conceptului de date deschise (inclusiv a restricțiilor referitoare la protecția datelor cu caracter personal) în specificațiile tehnice, astfel încât la finalizarea programului fiecare instituție să poate exporta lesne datele din propriul sistem către portalul național. Spre exemplu, am aflat că Ministerul Educației implementează SIIIR, dar responsabilul tehnic din minister doar la întâlnirea organizată de DSOD s-a gândit prima dată la nevoia de export în format deschis. Nici acum nu știm dacă a rămas doar cu gânditul sau a făcut și ceva în acest sens.

 

(tot setul de recomandări aici: http://www.fundatia.ro/?q=comentarii-cu-privire-la-primul-draft-al-planului-na%C8%9Bional-de-ac%C8%9Biune-ogp-iulie-2014-%E2%80%93-iunie-2016)

 

Ovidiu

-------------- partea următoare --------------
Un atașament HTML a fost eliminat   
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20140401/4a8c5d6d/attachment-0001.html>


Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise