RE: Open Data Index - Coduri poștale

Ovidiu Voicu ovidiu.voicu la fundatia.ro
Lun Ian 12 18:26:58 UTC 2015


Index-ul acceptă doar surse oficiale, adică deținătorii legali ai datelor respective sau certificate de aceștia (cum e portalul de date deschise). 

În cazul codurilor poștale, teoretic s-ar putea face o conversie folosind seturile coduri poștale, SIRUTA și coordonate geo-spațiale, dar cere ceva muncă și nu sunt convins că e completă (recunosc că mă depășește chestiunea tehnică). Având această incertitudine, decizia editorilor a fost să considere că nu avem acest set de date. 

E un subiect asupra căruia s-a discutat mult, pentru că practica internațională e foarte diversă. Sunt și țări care pur și simplu nu au conceptul de postcode/zipcode. E posibil să fie schimbat substanțial sau chiar să se renunțe la el în anii următori.

Ovidiu

-----Original Message-----
From: Date-deschise [mailto:date-deschise-bounces la lists.okfn.org] On Behalf Of Strainu
Sent: Monday, January 12, 2015 8:19 PM
To: Date deschise & guvernare deschisă
Subject: Open Data Index - Coduri poștale

În data de 12 ianuarie 2015, 19:23, Valentina Pavel /ApTI <valentina.pavel la apti.ro> a scris:
> Un mult prea optimist loc 16 pentru România aș zice...
>
> http://index.okfn.org/place/
>
>
> Merci, Diana, pentru share.


Aș vrea să ridic un pic problema codurilor poștale. Nu mi-e foarte clar de ce a fost punctată așa cum a fost și poate Ovidiu sau Silviu ne pot lămuri.

În descriere scrie așa: "A database of postcodes/zipcodes and the corresponding geospatial locations in terms of a latitude and a longitude (or similar co-ordinates in an openly published national co-ordinate system). A database which gives a location in terms of the name of a town or a street without lat/long co-ordinates is not considered acceptable unless the name of the town or street can be further converted to a latitude and longitude by means of other open data (eg an open gazetteer with latitude and longitude attributes)."

La noi există un csv cu adrese de tip stradă/număr și AFAIK nu există o sursă *guvernamentală* de conversie. Avem însă OSM, care permite rezolvarea, fără probleme, a marii majorității a adreselor respective.

Eu văd două posibilități aici:
* open data se referă strict la date guvernamentale. În acest caz, de unde știm că datele există în format digital (până la nivel de coordonate, fără a trebui să faci match)?
* open data se referă la orice date. În acest caz, cred că și următoarele 5 căsuțe ar trebui să fie verzi.

Ce părere aveți?
 Strainu
_______________________________________________
Date-deschise mailing list
Date-deschise la lists.okfn.org
https://lists.okfn.org/mailman/listinfo/date-deschise




Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise