RE: guvernul pregătește CIO guvernamental? // si cu ogp ce facem?

Ovidiu Voicu ovidiu.voicu la fundatia.ro
Mar Iun 14 11:49:23 UTC 2016


Buuun, dar să citim mai departe. Ce facem cu datele deschise și guvernarea deschisă?

 

Eu zic că ne interesează să fie cumva coordonate standardele de date cu date deschise. Și, într-un cadru mai larg, ne interesează o bună ancorare instituțională a OGP, că nu se știe ce guvern vine. 

 

În proiectul citat zice așa:

 

Cancelaria Prim-ministrului, printr-un secretar de stat desemnat, coordonează realizarea și implementarea Parteneriatului pentru o guvernare deschisă, împreună cu Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

 

Toate bune și frumoase, dar în organigrama din anexa proiectului acest secretar de stat lipsește, sau atribuțiile de coordonare OGP au fost uitate – vedeți poza anexată.

 

Eu aș trimite o misivă, că tot e dezbatere publică, să îi amintesc prim-ministrului că a uitat ceva. Dar ar fi frumos să fac și o sugestie concretă pentru rectificare. Ar fi trei opțiuni pentru OGP, în zona marcată cu fuschia pe poză:

 

- SS tehnologia informației (adică CIO) – cu avantajul că se coordonează cu proiectele de informatizare, dar cu dezavantajul că domnul respectiv fiind tehnic, iar facem din guvernare deschisă doar date deschise.

 

- SS instituții coordonate și relații externe – aici ar avea sens mot-a-mot, pentru că prin ogp se coordonează alte ministere și e o inițiativă internațională, dar mă tem că poziția respectivă e una administrativă, cu rol redus de politici publice. 

 

- SS strategii, politici și programe – aici mi se pare cel mai potrivit. E vorba de politica națională pentru guvernare deschisă, acoperă foarte bine subiectul. Poate vorbi cu colegul CIO pentru partea de date. Aș vedea încă un guguloi, cu OGP, la structura acestui secretariat de stat.

 

Cum vi se pare?

 

Ovidiu

 

From: Date-deschise [mailto:date-deschise-bounces la lists.okfn.org] On Behalf Of Andra Bucur
Sent: Tuesday, June 14, 2016 11:21 AM
To: Date deschise & guvernare deschisă <date-deschise la lists.okfn.org>
Subject: Re: guvernul pregătește CIO guvernamental?

 

Da, ar fi un secretar de stat care sa fie CIO si sa coordoneze treaba asta. 
Dar nu puteau folosi termenul de CIO ca nu exista in limba romana, dar aia e ideea.

Prin Ordin de Ministru se vor descrie clar atributiile si structura.

Spor:),

Andra.

 

2016-06-14 10:58 GMT+03:00 Ovidiu Voicu <ovidiu.voicu la fundatia.ro <mailto:ovidiu.voicu la fundatia.ro> >:

Salut,

 

Pe site-ul Guvernului, bine ascuns, este un proiect de HG privind funcționarea Cancelariei Prim-Ministrului. Și în acest proiect am găsit următoarea prevedere:

 

(4) Cancelaria Prim-ministrului, printr-un secretar de stat desemnat, coordonează domeniul tehnologiei informației la nivelul întregii administrații publice; în acest sens, secretarul  de  stat  desemnat coordonează realizarea strategiei naționale în domeniul  tehnologiei informației, alinierea investiţiilor şi resurselor de tehnologie a informației cu  strategia națională, corelarea  politicilor publice naţionale în domeniul  tehnologiei informației, definirea  arhitecturii  de  sistem  în  domeniul  tehnologiei  informației  la nivelul  administrației  publice,  realizarea  și  implementarea  cadrului  naţional  de interoperabilitate, consolidarea   gestiunii   sistemelor   informatice ale  administrației publice, implementarea proiectelor de guvernare electronică şi a standardelor deschise în  astfel  de  proiecte, asigurarea  securităţiii  cibernetice, cu respectarea  prevederilor legale în materia prelucrării datelor cu caracter personal.

 

Adică la CPM ar urma să fie un secretar de stat care se ocupă cu asta. Nu e rău, ca idee. Păcat de lipsa de transparență.

 

Link direct la proiectul de HG aici: http://www.sgg.ro/legislativ/docs/2016/06/48jnd2tg9mpyx_cz3f7k.pdf

 

Ovidiu


_______________________________________________
Date-deschise mailing list
Date-deschise la lists.okfn.org <mailto:Date-deschise la lists.okfn.org> 
https://lists.okfn.org/mailman/listinfo/date-deschise

 

-------------- partea următoare --------------
Un atașament HTML a fost eliminat   
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20160614/1940d64f/attachment-0001.html>


Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise