invitatie la culture hack - decembrie-martie

Ovidiu Voicu ovidiu.voicu la inovarepublica.ro
Lun Noi 27 10:08:54 UTC 2017


Salut,

 

Omul gospodar se preocupă de Open Data Day 2018 încă din noiembrie! Ce să faci mai bine de Crăciun, între două proteste? O aplicație culturală! Și poți să câștigi și un premiu. :)

 

Căutăm oameni tehnici dispuși să doneze timp către operatori culturali pentru realizarea unor proiecte digitale, în cadrul Culture Hack. Este un proiect organizat de noi (Centrul pentru Inovare Publică), cu participarea Guvernului (OGP, Ministerul Culturii) și sprijin financiar de la Ambasada Olandei (adică avem și premii!). 

 

Detalii și înscriere: http://www.inovarepublica.ro/culture-hack/ 

FB: https://www.facebook.com/events/146996179392902/ 

 

Desfășurare:

 

- operatorii culturali (publici, privați, mari, mici, în sensul cel mai larg posibil; chiar și Wikipedia e operator cultural, că a întrebat Andrei) propune proiecte, adică aplicații digitale (de orice fel) care să îi ajute în munca lor

 

- pe 15 decembrie (vineri, ora 15) facem pitching, adică se prezintă ideile și se fac echipe mixte

 

- până la sfârșitul lui februarie echipele lucrează împreună la proiecte

 

- pe 3 martie (sâmbătă), de Open Data Day, un hackathon de o zi în care sunt finalizate proiectele, se prezintă rezultatele și se premiază

 

- ulterior, operatorii culturali folosesc aplicațiile în activitatea lor. Codul sursă merge pe github (cel puțin pentru cei ce vor să concureze și pentru premii), iar datele utilizate sunt deschise (cu excepția situațiilor în care nu se poate din cauza copyrightului, dacă e vorba de anumite opere de artă protejate).

 

Exemple de aplicații înscrise:

 

- Aplicatie prin intermediul careia turistii sa poata gasi foarte usor ghizi care sa le arate obiectivele turistice si culturale din zona pe care o viziteaza.

 

- Aplicatie foto care pune la dispozitie un efect de "stampila" pentru utilizatori. De fiecare data cand merg undeva (muzeu, teatru, biblioteca, actiuni de ecologizare etc) si aleg sa isi faca poze acolo, pot folosi stampila. Multimea stampilelor constituie un jurnal cultural al persoanei. Unii operatori culturali pot alege sa recompenseze un anume numar/ tip de stampile. Scopul aplicatiei este sa ajute la cresterea vizibilitatii comportamentului de consum cultural, in mediile sociale.

 

- „Zestrea ascunsă” încearcă să scoată din arhive melodiile și poveștile adunate de-a lungul timpului de la cei care le-au cântat sau povestit și să le redea înapoi celor cărora le aparțin sau urmașilor acestora. Cutiuța prototip este o prima încercare de a reda o parte din patrimoniul imaterial înapoi prin intermediul tehnologiilor digitale, mascate de o interfață analogică.

 

- Galerie virtuală a Pinacotecii UAUIM cu accent pe cele 61 tablouri ale lui Stephan Eleutheriades (1922-2017) născut în Mangalia de origine greacă, repatriat în perioada sistematizării Mangaliei, nostalgic la imaginea vechiului oraș continuă să picteze chiar și în Rio de Janeiro, ca manifest împotriva pierderii orașului istoric.

 

După cum ziceam:

- Detalii și înscriere: http://www.inovarepublica.ro/culture-hack/ 

- FB: https://www.facebook.com/events/146996179392902/

 

Sper să fie de interes și să avem participare și dinspre oameni tehnici. 

 

Ovidiu

-------------- partea următoare --------------
Un atașament HTML a fost eliminat   
URL: <http://lists.okfn.org/pipermail/date-deschise/attachments/20171127/82e3a15f/attachment-0001.html>


Mai multe informații despre lista de discuții Date-deschise